Ozonizační technologie jsou efektivní, šetrné a úsporné v mnoha odvětvích.
V odvětvích průmyslu se ozon díky jeho všestranným vlastnostem používá jako ideální doplněk nebo náhrada tradičních dezinfekčních metod s potenciálem ušetřit velké množství provozních nákladů.
Největší využití ozonu je při přípravě léčiv, syntetických maziv a mnoha dalších komerčně užitečných organických sloučenin. Často se používá k ničení mikroorganismů ve zdrojích vzduchu a vody. Ozon má velmi vysoký oxidační potenciál.
Průmyslově se ozon využívá k:
- dezinfekci prádla v nemocnicích, potravinářských továrnách, pečovatelských domovech apod.,
- dezinfekci vody místo chloru,
- dezodorizaci vzduchu a povrchů,
- likvidaci bakterií na potravinách nebo na kontaktních površích,
- oplachu potravin, které mohou obsahovat pesticidy, hormony, postřiky, bakterie, viry a plísně,
- hubení hmyzu ve skladovacích prostorách,
- ničení kvasinek a spórů plísní,
- výrobě chemických sloučenin chemickou syntézou,
- čištění a odbarvování textilií,
- přilnavosti barviv při zpracování plastů,
- určení doby životnosti vzorků kaučuku,
- bělení dřevní buničiny při výrobě kvalitního knižního papíru,
- likvidaci mikroorganismů na čerstvých produktech, jako je ovoce, zelenina, maso, drůbež, ryby a vejce, a suchých produktech, jako jsou obiloviny, luštěniny, koření apod.